Kolejna podróż , smaki, kolory, zapachy, melodie. W kolekcji Appetit nie mogło zabraknąć Grecji kolebki cywilizacji i niezwykle interesującej kulinarnie krainy. Oliwki i wino, Grek Zorba, błękit morza i okiennic na Santorini, Grecja jest niezwykła i kusi swoją wyjątkowością turystów, którzy przez cały rok poszukują w niej wytchnienia i inspiracji. Z ogromną ciekawością odkrywałam najbardziej charakterystyczne smaki- ciasto filo, ser feta, bogactwo warzyw i owoców, proste smaki, jak zwykle okazały się najlepsze. Przepisy, którymi dzielę się na Appetit Grecja to jedynie namiastka kuchni greckiej, warto wybrać się w poszukiwaniu tych smaków z dobrym przewodnikiem- w Atenach znalazłam restauracje, które w nowoczesny sposób i z szacunkiem do tradycji otworzyły mi oczy (a raczej podniebienie) na zupełnie wyjątkowe połączenia, takie jakich nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Odnalezienie młodej sceny muzycznej było nie lada wyzwaniem. Grecy nie przebijają się do świadomości odbiorców muzyki innej niż tradycyjna w jakiś szczególny sposób a dzieje się tam w tym temacie sporo :-) I podobnie jak z kuchnią odnalezioną w zakamarkach ateńskich uliczek młodzi muzycy w niezwykły sposób łączą tradycję z nowoczesnością, szukają innego sposobu na pokazanie swojej wrażliwości niż tylko poprzez granie folku. Zapraszam do Grecji smakowanej i słuchanej moim podniebieniem i gustem muzycznym.